TopBottom

Followers



Click on more
SUBSCRIBE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner



VIDEO

Announcement: wanna exchange links? contact me at ravikrak@yahoo.com

Calenders problems

Posted by Ravi Kumar at Monday, November 24, 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Calenders problems

Calenders problems


Simple problems:

Shortcuts : This shortcut must be applied only starting
with 19 series.

Example:
What day of the week on 17th june , 1998?

Solution : 5 -> the given month code(august)
17 -> the given date
98->(19 th century after years)
24-> ((47/4) = 11 i.e how many leap years
--------
total = 144 ((144/7) = 20 and the remainder is 4)
therefore in the above week table the no 4 code
represents wednesday
so the required day is wednesday.

Problem 1:
The first republic day of the India was celebrated on 26th
January,1950. It was

Solution : 01
26
50
12
----------
total = 89 ((89/7) = 12 and the remainder is 5)
therefore in the above week table represents the number 5
as thursday, so the required day was Thursday.

Problem 2:
Find on which day 15th august1947 ?

Solution :
03
15
47
11
----------
total = 76
Then (76)/7 = 6 odd days
6 indicates friday in the above week table.
Therefore required day is friday.

Problem 3:
Find on which day jan 26th 1956 ?
Solution :
01
26
56
14

-1 (-1 indicates leapyear(i.e 1956),so 1 reduce from the total)
---------
total = 96
Then (96)/7 = 5 odd days
5 indicates thursday in the above week table
Therefore our required day is Thursday.

Problem 4:
Today is friday after 62 days,it will be :

Solution : Each day of the week is repeated after 7 days.
so, after 63 days,it will be friday. Hence ,after 62 days,
it will be thursday.
Therefore the required day is thursday.

Problem 5:
Find the day of the week on 25th december,1995?

Solution :
06
25
95
23
---------
total = 149
Then (149)/7=(23)=2 odd days
Therefore the required day is "Monday".




Medium Problems

Problem 1:
jan 1, 1995 was a sunday.what day of the week lies on
jan 1,1996?

Solution :
01
01
96
24
-1(since 1996 was leap year)
---------
total = 121
Then (121)/7 = (17) = 2 odd days
Therefore our required day wasMonday.

Problem 2:
On 8th feb,1995 it wednesday. The day of the week on
8th feb,1994 was?

Solution :
04
08
94
23
---------
total = 129
Then (129)/7 = (18) = 3 odd days
Therefore the required day is Tuesday.

Problem 3:
may 6,1993 was thursday.what day of the week was on
may 6,1992 ?

Solution :
02
06
92
23
-1
----------
total = 122
Then (122)/7 = (17) = 3 odd days
Therefore the required day is Tuesday

Problem 4:
jan 1, 1992 was wednesday. What day of the week was
on jan 1,1993 ?

Solution :
01
01
93
23
----------
total = 118
Then (118)/7 = (16) = 6 odd days
Therefore the required day is Friday.

Problem 5:
January 1,2004 was a thursday,what day of the week lies
on jan ,2005?

solution :
The year 2004 being a leap year, it has 2 odd days. so,
first day of the 2005 will be 2 days beyond thursday and
so it will be saturday
therefore the required day is Thursday.

Problem 6:
On 8th march,2005,wednesday falls what day of the week was
it on 8th march,2004?

Solution : the year 2004 being a leap year,it has 2 odd days.
so, the day on8th march,2005 will be two days beyond the day
on 8th march,2004.but 8th march,2005 is wednesday. so,
8th march,2004 is monday.
Therefore the required day is Monday.

Problem 7:
what was the day of the week on 19th september ,1986 ?

Solution :
06
19
86
21
---------
total = 132
Then ((132/7 = 18 and the remainder is 6)
In the above week table represents the number 6 is friday.
Therefore the required day is Friday.




Typical problems

Problem 1:
On what dates of october,1994 did monday fall ?

Solution : 01
01
94
23
-------
total = 119
Then (119)/7 = (17) = 0 odd days
so the day is saturday
Therefore in october first the day is saturday.so,
the monday fell on 3rd october 1994.During october 1994,
monday fell on 3rd ,10th,17th and 24th.

Problem 2:
How many days are there from 2nd january 1995 to
15 th march,1995 ?

Solution : Jan + Feb + March
30 + 28 + 15 = 73 days

Problem 3:
The year next to 1996 having the same calendar as that
of 1996 is ?

Solution : Starting with 1996 , we go on countig the
number of odd days till the sum is divisible by 7.
Year 1996 1997 1998 1999 2000
odd days 2 1 1 1 2
2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 7 odd days i.e odd day.
Therefore calendar for 2001 will be the same as
that of 1995.

Problem 4:
The calendar for 1990 is same as for :

Solution:
count the number of days 1990 onwards to get
0 odd day.
Year 1990 1991 1992 1993 1994 1995
oddd days 1 1 2 1 1 1
1 + 1 + 2 + 1 + 1 + 1 = 7 or 0 odd days
Therefore calendar for 1990 is the same as for the
year 1996.

Problem 5:
The day on 5th march of year is the same day on what
date of the same year?

Solution:
In the given monthly code table represents the march
code and november code both are same.that means any
date in march is the same day of week as the
corresponding date in november of that year, so the
same day falls on 5th november.

Share |

1 comments:

Balaji Gurumurthy said...

98->(19 th century after years)
24-> ((47/4) = 11 i.e how many leap years
--------
total = 144 ((144/7) = 20 and the remainder is 4)
therefore in the above week table the no 4 code
represents wednesday
so the required day is wednesday.
PLZ EXPLAIN THESE STEPS

Post a Comment